Skip to main content

[aioseo_breadcrumbs]

När rösterna tystnar

Syftet med filmen är att den ska väcka lust att lära. Den ska även väcka diskussioner som med lärarens hjälp kan leda till att eleverna förstår hur viktigt det är att ständigt vara vaksamma på att demokrati hålls vid liv.

Se filmen på

Filmens syfte

Filmen kan användas i samtliga av gymnasieskolans historiekurser men främst rekommenderas den för kurserna historia 1a och 1b. Den kan även användas i grundskolan och rekommenderas främst för årskurs 9.

Filmen När rösterna tystnar innehåller bilder, filmsekvenser och berättelser som kan uppröra och det är därför viktigt att läraren först ser igenom filmen själv före visning och sedan är lyhörd för elevernas reaktioner för att avgöra om det behövs uppföljning eller personliga samtal efter visningen.

Filmens handling

I filmen besöker en fiktiv Maria en skola för att berätta om några människor som överlevde Förintelsen och berättade sina historier för henne. Maria berättar för eleverna om Deborah som hon möter i ett gravkapell. Deborah har begravt sin son Adam.

Under tyskarnas ockupation av Polen levde hon i Warszawas getto med sin son Adam. Deborah lyckas smuggla ut sonen till en polsk kvinna, Helena, som tar hand om honom och gömmer honom. Deborah lyckas senare följa efter och genom att Helena tar emot även henne kan de överleva Förintelsen. Deborah har bevittnat hemska tragedier i Warszawas getto och de bilderna följer henne för resten av livet. Leon och Ester var bara barn när de tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren. De miste allt.

Aldrig mer skulle de återse sina familjer och sitt hem, sitt land, och dessutom förlorade de sin frihet och ungdom. Författaren Maria har skrivit en bok om Deborah och några andra överlevandes öden från Förintelsen. Hon besöker en skola för att väcka svåra frågor om våld och utsatthet, men också om alla människors lika värde. En av eleverna fångas av historierna och fördjupar sig i dem.

Filmen öppnar en dialog mellan händelserna och eleverna. Ungdomarnas reaktioner och berättarens röst blir en koppling till samtiden. Dokumentären förflyttar tittaren mellan nutid och dåtid och blandar drama, historiskt arkivmaterial och animationer, och drar också paralleller till i dag.

Filmen är inspelad i Göteborg, Uppsala, Warszawa och Oświęcim och hade premiär 2021.
Regi & Musik: Roland Persson
Producent & Fotograf: Andreas Gejke
Manus: Mikaela Lund & Roland Persson
Baserad på boken: Flykten från ett folkmord av Maria Vajta Klamer
Medverkande: Ester & Leon Rytz, Pia Eklund Rosander, Sofia Hillbom, Jan Gezelius, Elin Ternström, Narav Salahaddin m.fl.
Animation: Gabriel Gumucio