[aioseo_breadcrumbs]
De norska och danska judarna under andra världskriget
Under Förintelsen deporterades över 770 norska judar till koncentrationsläger. I Danmark genomfördes en räddningsaktion och majoriteten av de danska judarna lyckades fly till Sverige.
Under Förintelsen mötte de norska judarna och de danska judarna olika öden. I Norge deporterades över 770 norska judar till koncentrationsläger, där endast ett fåtal överlevde. I Danmark genomfördes en räddningsaktion med en stor flykt till Sverige, vilket medförde att majoriteten av de danska judarna räddades undan nazisternas förföljelser.
Det är betydelsefullt att uppmärksamma att det i år är 80 år sedan de danska judarna flydde till Sverige under andra världskriget. Denna räddningsaktion står som ett exempel på mod och solidaritet, och det är viktigt att hedra minnet av de människor som var inblandade och de judiska flyktingar som fann säkerhet och skydd i Sverige. Genom att reflektera över denna händelse kan vi lära av historien och fortsätta att arbeta för en värld där alla människors rättigheter och friheter respekteras.
De norska judarna
Under andra världskriget förföljdes de norska judarna av den nazistiska ockupationsmakten. Nazisterna ockuperade Norge från 1940 till 1945 och genomförde en rad antisemitiska åtgärder för att undertrycka och fördriva judarna.
I början av ockupationen 1940 var den norska judiska befolkningen relativt liten, med omkring 2 100 judar. Under ockupationen införde nazisterna lagar och förordningar som inskränkte judarnas rättigheter och möjligheter. Judarna tvingades bära en gul Davidsstjärna för att markera sin identitet, och de blev utsatta för trakasserier och diskriminering.
Mot slutet av 1942 inledde nazisterna en deportationskampanj för att föra bort norska judar till koncentrationsläger. Räder genomfördes och judar greps och internerades. Sammanlagt deporterades mer än 770 norska judiska kvinnor, män och barn. De flesta norska judar som deporterades skickades till koncentrationslägret Auschwitz–Birkenau i Polen. Där möttes de av svåra förhållanden och massmord. Endast ett fåtal överlevde Förintelsen, och vid krigets slut återvände endast cirka 30 norska judar till Norge.
Under ockupationen visade emellertid många norrmän mod och solidaritet genom att hjälpa och skydda de förföljda judarna. Vissa gömde judiska familjer och hjälpte dem att fly till säkerhet, medan andra deltog i motståndsrörelsen och hjälpte till med sabotage och underrättelseverksamhet.
Efter kriget har Norge uppmärksammat och erkänt det lidande som den norska judiska befolkningen utsattes för under ockupationen. Man har också arbetat för att bevara och hedra minnet av de norska judar som förlorade sina liv under Förintelsen.
Historien om de norska judarna under andra världskriget är en påminnelse om de fasor som uppstod genom nazisternas antisemitiska politik och om vikten av att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet och hat i dagens samhälle.
De danska judarnas flykt till Sverige
Under andra världskriget genomfördes en räddningsaktion för att rädda den danska judiska befolkningen undan förföljelsen och deportationerna av nazisterna. Denna räddningsaktion är känd som de danska judarnas flykt till Sverige.
Den ursprungliga planen för nazisterna var att deportera de danska judarna till koncentrationsläger i Tyskland. Men när den danska motståndsrörelsen fick information om detta organiserade de en stor och samordnad räddningsinsats för att hjälpa de danska judarna att fly till Sverige.
Den 1 oktober 1943, när de tyska styrkorna planerade att genomföra deportationerna, varnade medlemmar av motståndsrörelsen de danska judarna och hjälpte dem att gömma sig eller ta sig till närliggande hamnar. Tusentals judar gömdes i hem och offentliga byggnader, medan andra gömde sig i fiskebåtar och småbåtar för att korsa Öresund till Sverige.
Räddningsaktionen lyckades i stor utsträckning på grund av det mod och den solidaritet som visades av den danska befolkningen. Många icke-judiska danskar hjälpte till genom att erbjuda gömställen, transport och mat till de judiska flyktingarna.
Den danska motståndsrörelsen spelade en avgörande roll i att organisera och genomföra räddningsaktionen. Den hjälpte till att samla information, organisera transport och samordna säkerhetsåtgärder för att skydda de judiska flyktingarna. Tack vare dessa ansträngningar lyckades nästan alla de danska judarna undkomma deporteringen till koncentrationsläger. Omkring 7 200 danska judar flydde till Sverige, där de blev väl mottagna och omhändertagna av svenska myndigheter och hjälporganisationer.
De danska judarnas flykt till Sverige är ett exempel på mod och solidaritet i en tid av förföljelse och tragedi. Det visar att genom samarbete och civilkurage kan människor hjälpa till att rädda liv och stå emot förtryck och hat. Den danska räddningsaktionen har blivit ett viktigt kapitel i både den danska och svenska historien, och symboliserar hopp och medmänsklighet mitt i mörkret av andra världskriget.
En dag i historien – 9 oktober 1943
Fil.dr. Silvia Goldbaum Tarabini berättar om händelserna i oktober 1943.
Sveriges museum om Förintelsen