[aioseo_breadcrumbs]
Mänskliga rättigheter och Förintelsen
Mänskliga rättigheter är något som är allmänt vedertaget i dagens samhälle. Många tar till och med mänskliga rättigheter för givet. Men hur fick vi mänskliga rättigheter? Och vad finns det för koppling till Förintelsen?
Efter andra världskriget
Efter andra världskriget stod Förintelsen som ett fullbordat faktum och som en demonstration av människans ondska. Sju miljoner människor – varav sex miljoner judar – hade mördats i koncentrationslägren. Europa hade bevittnat en hänsynslös människosyn där flagranta övertramp hade blivit vardag.
Med detta och världskriget som bakgrund bildades Förenta Nationerna och generalförsamlingen antog 1948 den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Den betonar alla människors lika värde. Förklaringen är lika viktig i dag som när den antogs.
Avhumaniseringen och människovärdesprincipen
Människovärdesprincipen kommer från filosofen Immanuel Kants tankegods. Den går ut på att alla människor har ett inneboende värde. Detta betyder i sin tur enligt Kant att man alltid ska behandla människor efter deras inneboende människovärde.
1948 års förklaring om de mänskliga rättigheterna kan sägas vara unik. Aldrig tidigare har det funnits ett internationellt antaget dokument som fastslog alla människors lika värde.
Under Förintelsen hade människor utsatts för avhumanisering. Den kan ses som en psykologisk och faktisk process där människor av en viss grupp förnekas sitt värde. Sådant är i och för sig inte unikt endast för Förintelsen, men aldrig tidigare hade sådant skett så systematiskt och då i allra minsta detalj planerat och systematiskt genomfört. Även stereotypisering skedde. Här beskrevs judar som icke-människor, det talades om ”Untermenschen” (under-människor). Det var en process av de-individualisering. Man berövade människor det som gjorde dem unika, t.ex. vägrade man att kalla människor vid namn, man gav dem nummer. I och med att människor inte längre sågs som människor var det på så sätt lättare att även ”rättfärdiga” våld och tortyr. Det går då att bryta emot de mänskliga rättigheterna och ursäkta folkmord. Vi vet idag att allt detta skedde under Förintelsen.
1948 års deklaration kan ses som en motpol till avhumaniseringen. Inte nog med att det var första gången mänskliga rättigheter skrevs in i ett internationellt dokument. Sedan dess har det dessutom skett en utveckling av mänskliga rättigheter. Fler dokument har tillkommit och mänskliga rättigheter har skrivits in i nationella lagar. Du kan till exempel titta på vår egen svenska grundlag, Regeringsformen.
Det är dock bara genom att välja mänskliga rättigheter som utvecklingen kan gå åt rätt håll och vi kan säga aldrig mer.
Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna
Europarådet är en mellanstatlig europeisk sammanslutning av 46 stater (efter att Ryssland tvingades lämna rådet i mars 2022 efter invasionen i Ukraina). Syftet med rådet är att skydda, värna om och övervaka de mänskliga rättigheterna i Europa. Det har sitt säte i Strasbourg, Frankrike.
Europarådet ska inte förväxlas med Europeiska unionens råd.