[aioseo_breadcrumbs]
Demokrati
Demokrati är en styrelseform där makten ligger hos folket, där medborgarna har rätt att delta i beslutsfattandet och där de har grundläggande rättigheter och friheter. Det finns flera värden som är förknippade med demokrati och som gör den till en viktig och önskvärd form av styrning.
Värdet av demokrati
Individuell frihet: Demokrati skyddar och främjar individens rättigheter och friheter. Medborgare har rätt till yttrandefrihet, religionsfrihet, mötesfrihet och andra grundläggande rättigheter. Individer kan uttrycka sina åsikter, delta i politiska processer och påverka beslutsfattandet.
Respekt för mänskliga rättigheter: Demokratiska system bygger på principen om att alla människor är födda fria och lika i värde. Demokrati erkänner och skyddar mänskliga rättigheter, såsom rätten till liv, frihet, integritet, utbildning och rättvisa. Genom att garantera dessa rättigheter skapar demokratin en grundläggande ram för människors värdighet och välbefinnande.
Rättssäkerhet och rättvisa: I en demokrati finns det en oberoende rättslig struktur som skyddar medborgarnas rättigheter och ser till att rättvisa råder. Domstolar och rättsväsendet är fristående från den verkställande makten och kan hålla regeringen ansvarig för sina handlingar. Alla individer har rätt till en rättvis rättegång och lika behandling inför lagen.
Maktbalans och ansvarsutkrävande: Demokratiska system innebär en fördelning av makten mellan olika institutioner och mellan de styrande och medborgarna. Genom val och politisk ansvarsskyldighet kan medborgarna påverka beslutsfattandet och kräva att deras valda representanter agerar i deras intresse. Detta bidrar till att förhindra missbruk av makt och korruption.
Fred och stabilitet: Demokratier har en tendens att vara mer fredliga och stabila än auktoritära regimer. Genom att tillåta fredliga politiska övergångar och främja dialog och förhandlingar kan demokratier minska risken för konflikter och våldsamheter. Dessutom har demokratier en tendens att samarbeta mer med varandra och ingå i internationella samarbeten för att främja fred och säkerhet.
Samhällsutveckling och välstånd: Demokratiska system främjar öppenhet, offentlig debatt och deltagande. Genom att involvera medborgarna och utnyttja den samlade erfarenheten i samhället kan demokratier fatta välgrundade och informerade beslut.
Historisk bakgrund
Politisk frihet är inte en självklarhet. Rättigheter kan avskaffas om de inte försvaras. Demokratin måste ständigt skyddas. Särskilt sårbara är demokratier i stunder av ekonomisk kris och social oro då fattigdom och oro för framtiden kan göra människor påverkbara för odemokratiska tankar.
Hur utvecklades Tyskland från det att Hitler kommit till makten fram tills demokratin var helt avskaffad och judarna utestängdes från den tyska gemenskapen (1933–1939)? Du finner ett axplock av händelserna under dessa år i vårt pedagogiska material om Värdet av demokrati.