[aioseo_breadcrumbs]
Antisemitism i Polen
Den första dokumenterade närvaron av judar i Polen går tillbaka till medeltiden. Under 1200- och 1300-talen öppnades landet för judar som fördrevs från Västeuropa.
Judarnas situation i Polen på 1930-talet var komplex och präglad av antisemitism, politisk instabilitet och socioekonomiska utmaningar.
Under andra världskriget spelade Polen en central roll i den nazistiska Förintelsen, både som ett land där Förintelsen genomfördes och som en plats där många koncentrationsläger och förintelseläger var belägna.
Efter kriget återstod en relativt liten judisk befolkning i Polen. Trots det bedrevs under åren 1968 till 1972 en regelrätt klappjakt på judarna för att de skulle lämna landet.
Antisemitism i Polen
Efter kriget hade Polen en kommunistisk regim som inte alltid var tolerant mot judar och där antisemitism förekom. Efter kommunistregimens fall har Polen strävat efter att bli en demokratisk och tolerant nation. Trots det har antisemitism inte helt försvunnit och har ibland manifesterats genom hatbrott, hetsning på internet och vissa antisemitiska uttalanden från enskilda politiker.
Det finns dock också motkrafter i Polen, inklusive icke-statliga organisationer och enskilda individer, som kämpar mot antisemitism och främjar interreligiös förståelse och tolerans. Det finns judiska kulturarvsorganisationer och museer som uppmärksammar den judiska historien i Polen och försöker sprida kunskap och motverka fördomar.
Det är viktigt att notera att antisemitism inte är unikt för Polen och att den finns i olika former över hela världen. Det är en utmaning som kräver samarbete, utbildning och medvetenhet för att motverkas. För att skapa en mer inkluderande och rättvis framtid måste samhällen arbeta tillsammans för att utrota antisemitism och främja respekt för alla människor, oavsett deras religion eller etnicitet.
Judar till Östeuropa
Judarnas ankomst till Polen är en lång och komplex historia som sträcker sig över flera århundraden. Den första dokumenterade närvaron av judar i Polen går tillbaka till medeltiden. De kom till regionen av olika skäl, inklusive handelsmöjligheter och skydd från religiös förföljelse som de upplevde i andra delar av Europa.
Polen på 1930-talet
Judarnas situation i Polen på 1930-talet var komplex och präglad av antisemitism, politisk instabilitet och socioekonomiska utmaningar. Polen hade då en av de största judiska befolkningarna i Europa. Judarna hade en lång och rik historia i landet och hade blivit en integrerad del av det polska samhället. Men samtidigt mötte de utbredd antisemitism och diskriminering från vissa delar av den polska befolkningen.
Tysk ockupation under andra världskriget
Under den tyska ockupationen genomfördes omfattande förföljelse och förintelse av den judiska befolkningen i Polen. Getton inrättades i både större städer och mindre samhällen, där judar tvingades bo under fruktansvärda förhållanden. Tusentals människor dog av svält, sjukdomar och övergrepp.
Judarnas situation i Polen efter andra världskriget
Förintelsen orsakade en enorm förödelse för den judiska befolkningen i Polen. Uppskattningsvis 90 procent av de polska judarna, över tre miljoner människor, mördades under nazisternas ockupation. Många judar som överlevde Förintelsen var traumatiserade och hade förlorat familjemedlemmar, släkt och vänner.
Läs mer om judarnas situation i Polen efter andra världskriget
Pogromen i Kielce
Pogromen ägde rum den 4 juli 1946 i staden Kielce i Polen, efter andra världskrigets slut. Händelsen utgör en av de mest våldsamma och tragiska episoderna i efterkrigstidens Polen.
Kommunistpartiets antisemitiska kampanj i Polen 1968–1972
De polska judarnas emigration till Sverige 1968–1972
”Vi vill inte ha femtekolonnare i vårt land!” I sitt tal på partikongressen den 19 juni 1967 gick det polska kommunistpartiets generalsekreterare Gomułka till hårt angrepp mot de polska judarna som han ansåg hotade världsfreden och landets inre säkerhet. Hemliga polisen i Polen inledde därefter en regelrätt klappjakt på alla människor med judisk bakgrund.
Läs mer om kommunistpartiets antisemitiska kampanj
Läs mer om de polska judarnas emigration till Sverige 1968–1972
Polen efter kommunismens fall
Det var först efter kommunistregimens fall i Polen 1989 som det uppstod en mer omfattande judisk renässans i landet. Polen ägnade sig åt att bevara och minnas judarnas historia och Förintelsen.
Det konservativa och nationalistiska partiet Lag och rättvisa (PiS) kom till makten 2015. Partiet för en konservativ politik och har ändrat lagstiftningen så att Polen fått skarp kritik av EU: demokratin försvagas, rättssäkerheten inskränks och landets fria medier begränsas.