[aioseo_breadcrumbs]
Vad är mänskliga rättigheter?
De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla. De är avsedda att skydda människors värdighet, frihet och jämlikhet. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter.

Fakta i korthet
- Mänskliga rättigheter är grundläggande rättigheter och friheter som tillkommer alla människor, oavsett deras nationalitet, etnicitet, kön, religion eller annan status.
- Mänskliga rättigheter är universella, vilket innebär att de gäller över hela världen och inte kan fråntas eller begränsas godtyckligt.
- FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter antogs år 1948 och fungerar som en grundläggande referens för mänskliga rättigheter.
- Mänskliga rättigheter omfattar en bred rad rättigheter, inklusive rätten till liv, frihet och säkerhet, yttrandefrihet, religionsfrihet, rätten till utbildning, rätten till hälsa och rätten till en rättvis rättegång.
- Mänskliga rättigheter är skyddade genom internationella avtal och konventioner, såsom FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och FN:s internationella konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.
- Regeringar har ansvar för att skydda och främja mänskliga rättigheter inom sina länder och kan hållas ansvariga om de bryter mot dessa rättigheter.
- Mänskliga rättigheter innefattar också principen om icke-diskriminering, vilket innebär att ingen får diskrimineras på grund av exempelvis kön, ras, religion, funktionshinder eller sexuell läggning.
- Mänskliga rättigheter kan och bör främjas på individuell, nationell och internationell nivå genom lagstiftning, politik, utbildning, medvetandehöjning och genomförande av rättsliga och institutionella mekanismer.
I Sverige ansvarar regeringen för att de mänskliga rättigheterna respekteras. De ingår i folkrätten och reglerar förhållandet mellan staten och individen.
1948 års deklaration kan ses som en motpol till avhumaniseringen. Inte nog med att det var första gången mänskliga rättigheter skrevs in i ett internationellt dokument. Sedan dess har det dessutom skett en utveckling av mänskliga rättigheter. Fler dokument har tillkommit och mänskliga rättigheter har skrivits in i nationella lagar. Du kan till exempel titta på vår egen svenska grundlag, Regeringsformen.
Det är dock bara genom att välja mänskliga rättigheter som utvecklingen kan gå åt rätt håll och vi kan säga aldrig mer.