Skip to main content

Kippavandring

Statsminister Ulf Kristersson deltog i en kippavandring i Stockholm onsdagen den 6 december 2023. Riksdagens nätverk mot antisemitism arrangerade vandringen som genomfördes tillsammans med riksdagsledamöter och partiledare. Från regeringen deltog utöver statsministern även statsråden Tobias Billström, Paulina Brandberg, Andreas Carlson, Parisa Liljestrand, Maria Malmer Stenergard, Johan Pehrson, Romina Pourmokhtari och Erik Slottner. Även socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och flera andra partiledare deltog.

Kippavandringen utgick från Raoul Wallenbergs torg och gick till bankhallen i Västra riksdagshuset där statsministern höll följande anförande under en manifestation mot antisemitism.

Statsminister Ulf Kristerssons tal

“Vi är här i dag för att visa vårt stöd till Sveriges judar. Rätten att ge uttryck för sin tro, sin identitet, sin kultur och sitt sammanhang är fundamental i en demokrati som vår. Hotas den, hotas inte bara enskilda människor utan något större och bredare i vårt samhälle.

Historiskt har vi sett väldigt många exempel på brutal antisemitism. Många har frågat sig: hur kunde det tillåtas? Hur kunde det ske? Varför sa ingen något? Varför gjordes så lite?

”Aldrig igen” har sedan dess blivit ett löfte.

Vi lever just nu – snön till trots – i rätt mörka tider. I världen, som vi alla vet. Men också i Sverige har vi under de senaste åren prövats hårt. Och nu prövas vi igen.

De uttryck för rå och ogenerad antisemitism som vi har sett också i Sverige under de senaste månaderna hör inte hemma någonstans och allra minst i Sverige.

De ska bemötas och bekämpas. Det är legitimt att tycka olika om konflikter där, men inte att sprida antisemitism här.

Alla judar i Sverige har en självklar rätt vara trygga – och uttrycka sin tro och sin judiska identitet. I Sverige ska man kunna lämna barnen på skolan, besöka synagogan eller bära Davidsstjärnan utan risk för hot, våld och trakasserier. Den utveckling vi har sett både i Europa och Sverige sedan terrorattacken den 7 oktober kommer jag och regeringen aldrig att acceptera. Ingen jude i Sverige ska behöva ställa sig frågan om han eller hon vågar bo kvar i sitt eget land.

Vårt arbete mot antisemitism står på tre ben: Att stärka judars trygghet och säkerhet i Sverige. Att uppmärksamma den judiska kulturen. Och att stärka kunskapen om vår judiska minoritet, som snart funnits i Sverige i 250 år.

Min uppmaning till alla svenskar är enkel: Visa din egen nolltolerans mot antisemitism. Gör ditt, samtidigt som ledare i partier, samfund, företag, utbildningsinstitutioner och civilsamhälle också gör sitt.

Nie Wieder ist Jetzt, står det på banderollen på Brandenburger Tor i Berlin.

Never again is now, hette UNESCOs stora möte i Paris

”Aldrig igen är nu”, är vårt gemensamma budskap från Stockholm idag.

Tack.